Explora » Iniciatives » Educació » Agents pel clima

Agents pel clima

Agentspelclima.cat és una eina educativa virtual adreçada al Cicle Superior de Primària que permet al professorat treballar l’acció davant del canvi climàtic des d’una vessant pràctica, motivant als nois i noies a actuar al seu entorn més proper.

Amb Agents pel clima els i les alumnes es converteixen en agents que:

  • valoren quantitativament el seu impacte sobre el canvi climàtic
  • analitzen sota una experiència lúdic els seus hàbits quotidians
  • esdevenen veritables prescriptors dels petits canvis d’hàbits quotidians a casa seva.

L’acció s’emmarca en una dinàmica que vol sumar molts petits esforços per fer front a una problemàtica que és responsabilitat de tots i totes.

 

Funcionament

Un cop donada d’alta la classe per part del/la mestre, cada nen/nena crea el personatge virtual que serà la seva imatge durant el procés i li dona un nom. A continuació, revisa i valora quantitativament els seus hàbits quotidians en relació a quatre eixos temàtics: aigua, energia, transport sostenible i reciclatge, per conèixer les seves emissions de CO2 i el seu consum d’aigua. Posteriorment el/la agent s’endinsa en un seguit de reptes i missions a desenvolupar a l’escola i a casa, que haurà de resoldre per obtenir el reconeixement com a Agent pel clima.

La dinàmica d’Agents pel clima dóna autonomia i flexibilitat al professorat i els permet fer un seguiment fàcil i intuïtiu de la progressió de nens i nenes. Un apartat de material de suport complementa l’eina.

 

Suport rebut:

Departament de Medi Ambient i Habitatge - Desenvolupament i promoció a diverses ciutats arreu de Catalunya

Diputació de Barcelona - Promoció entre els municipis que l'integren. 

Ajuntament de Barcelona - creació de l'extensió Agents pel Clima - missions especials on els i les agents de la ciutat podran implicar a les seves famílies en la lluita contra el canvi climàtic amb l'ajut d'un suport per penjar a la nevera. 

Si ets un/una mestre de Primària o Secundària, aplica l’eina a la teva aula.

Si tens 10 anys o més, encara no ets agents i vols unir-te a la creixent comunitat d’Agents pel Clima, parla amb el teu professor o professora perquè us doni d’alta com a classe a www.agentspelclima.cat.

Si disposes d’un canal de difusió, fes-ne difusió de l’eina, per poder fer crèixer la comunitat d’agents pel clima! Per la difusió via web, disposem d’un banner que pots penjar a la teva/vostra pàgina web!

A l'octubre de 2010, són aquests els resultats globals del recurs Agents pel clima.

  • 51 centres educatius aplicant el recurs
  • 835 agents donats d’alta al recurs Agentspelclima, amb 2.035 missions acomplertes i 724 reptes superats.
  • Reducció en 14,6% en la petjada climàtica de total d'agents (de 1.217 tones de CO2 l’any, a 1.039 tones), i en 33% en relació al consum diari d’aigua (de 89.248 litres al dia, a 59.576 litres/dia).

 

Mira aquesta presentació en power point per veure com funciona l'eina.

També pots veure el reportatge que va sortir a l'InfoK (CAT) i també el de laSexta (CAST)

Si en vols saber més envia'ns un correu a aquesta adreça: agentspelclima@accionatura.org